STÄNKSKYDDAD EL I TRÄDGÅRDEN

Det finns gott om utomhusbelysning idag som fungerar med solenergi, men det är också bra att tänka att du vill installera el i din trädgård. Det finns emellertid ett antal saker att tänka på. Exempelvis finns det en snabbare risk för en kortslutning, eftersom den helt enkelt är fuktigare här än inuti.

Rätt elektronik

Eftersom luftfuktigheten är mycket högre ute än inuti, bör du också ta hänsyn till detta när du installerar el. Till exempel bör du välja kopplingsboxar, uttag och brytare som är stänkskyddade utanför. Detta innebär att de kan stängas med hjälp av en klaff. Längst ner i detta finns kondenshål som du måste bryta dig själv.

Installera el

För att få ström i din trädgård, kör en elektrisk kabel från mätarboxen till kopplingsboxen. För att göra detta, borra först ett hål med en diameter på 17 millimeter i ytterväggen. Kabeln kan nu gå ut. Skydda kabeln med en bit PVC-rör och dra den till kopplingsboxen. Bryt sedan upp en av de sju möjliga öppningarna i kopplingsboxen och arkivera den smidigt. Anslutningen kan sedan göras vattentät med hjälp av en körtel och en gummiring.

Kontakta oss som dina personliga elektriker i Stockholm.