Installera el vid mindre renovering

Har du renoveringsplaner? Nytt badrum eller kök? En utbyggnad av ditt vardagsrum? Detta inkluderar en bra el-planering. Och det är också en bra tid att ta en titt på den befintliga elförsörjningen. Visst med äldre hus kan det vara nödvändigt att renovera nätverket. Hur som helst, med en liten renovering är det viktigt att först inventera, sedan planera och först sedan börja installera el.

Installera el: gör det rätt första gången

När rören är på plats stängs väggarna och marken täcks igen under lång tid. Genom att göra en planlösning och rita alla möbler och funktioner i den skapas en framtidssäker plan. För att komma fram till denna plan krävs först insikt om tre viktiga punkter:

Insikt i den nuvarande infrastrukturen

Var kommer möblerna placeras? Var är uttagen nu? Och är det fortfarande användbart efter renoveringen? Eller har en annan klassificering skapats? På så sätt drar du snabbt slutsatsen om det är nödvändigt att installera fler uttag och el.

Insikt i det aktuella nätverkets kvalitet

Kvaliteten på det nuvarande nätverket och även rören och grupprutan måste kartläggas. Är kablarna och uttagen fortfarande bra? Kräver detta renoveringsarbeten nu (eller inom överskådlig framtid)?

Insikt i grupprutans kapacitet

En titt i el-centralen ska inte glömmas. Installation av el är ofta en förlängning av nätverket. I så fall är det ofta nödvändigt med en förlängning i grupprutan. Kommer det till exempel att finnas en ny induktionshäll eller centralvärmepanna som kommer att använda mycket mer el?

Renovera och installera el på ett säkert sätt

Planera klart? Okej, vi kan börja installera el! Vad du snart kommer att märka, även när du planerar renoveringen, att du inte kan göra detta utan en auktoriserad elektriker. Vid byggande och renovering har vi att göra med byggnadsdekretet som föreskriver att arbete måste utföras i enlighet med vissa standarder. Byggnadsdekretet är inte bara där, det handlar naturligtvis om din egen säkerhet. En professionell elektriker tänker på saker du inte tänker på och ser till att tester och kontroller utförs innan han åker igen.

Ska du också renovera? Tveka inte att kontakta om en elektriker från Stockholm.